Κρασί

Ροζέ κρασί: Το αγαπάμε, τελεία και παύλα!

Το ροζέ, είναι ένα κρασί που προκύπτει από μία «μίνι» ερυθρή οινοποίηση

 

Ταυτόχρονα, οι τάσεις της γευσιγνωσίας και της τέχνης του σωστού συνδυασμού κρασιού με φαγητό επικεντρώθηκαν 100% στο λευκό και στο κόκκινο, αγνοώντας το ροζέ ως μία ευχάριστη εναλλακτική. Όπου και να ανατρέξει κανείς θα βρει άπειρους συνδυασμούς συνταγών κόκκινου κρέατος με στιβαρά ερυθρά κρασιά, καθώς και ψαριού, θαλασσινών και πιο ελαφρών πιάτων με κομψά λευκά κρασιά. Για το ροζέ όμως, λίγα πράγματα…

Σήμερα, ο οινόφιλος έχει πολλές και σοβαρές επιλογές στο ροζέ, αφού οι περισσότεροι γνωστοί παραγωγοί κάνουν ιδιαίτερα αξιόλογες προσπάθειες, φέρνοντας στην αγορά εκλεκτά ροζέ από πολλές ελληνικές και ξένες ερυθρές ποικιλίες, για κάθε στιλ και περίσταση.

Καλό είναι όμως αρχικά να γνωρίζουμε για τι πράγμα μιλάμε. Το ροζέ, είναι ένα κρασί που προκύπτει από μία «μίνι» ερυθρή οινοποίηση. Ακολουθεί δηλαδή την διαδικασία της εκχύλισης, όπως το ερυθρό κρασί, κατά την οποία τα στερεά και τα υγρά μέρη του σταφυλιού παραμένουν σε επαφή μέσα στη δεξαμενή, ώστε ο μούστος να πάρει χρώμα, αρώματα, καθώς και κάποιες ανεπαίσθητες τανίνες. Η εκχύλιση στην ροζέ οινοποίηση διαρκεί κάποιες ώρες (που δύσκολα υπερβαίνουν τις 24, ανάλογα με την χρωστική δυναμική της κάθε ποικιλίας), σε αντίθεση με την ερυθρή οινοποίηση, στην οποία μπορεί να διαρκέσει ακόμα και παραπάνω από ένα μήνα.

Στη συνέχεια, το ροζέ ακολουθεί την κλασική διαδικασία φρέσκιας λευκής οινοποίησης, οπότε με την ολοκλήρωση της αλκοολικής ζύμωσης σταθεροποιείται και εμφιαλώνεται χωρίς να περάσει από δρύινο βαρέλι. Δεν είναι υπερβολή λοιπόν να πει κανείς ότι το ροζέ ξεκινάει τη ζωή του ως ερυθρό κρασί και την ολοκληρώνει ως λευκό, οπότε δικαιωματικά έχει θέση και στους δύο αυτούς οινικούς κόσμους.

 

Τί κάνει ένα καλό ροζέ κρασί ξεχωριστό;

  •         Το όμορφο χρώμα του που «ζωγραφίζει» στο ποτήρι μας
  •         Τα έντονα αρώματά του
  •         Η φρεσκάδα και η οξύτητά του, που μας ξεδιψούν ευχάριστα
  •         Το σώμα του και οι ανεπαίσθητες τανίνες του που κάνουν διακριτική παρέα σε κάθε κόκκινο κρέας που συνοδεύουν
  •         Το γεγονός ότι μπορούμε να το απολαύσουμε δροσερό
  •         Η προσιτή τιμή του

Πότε «τραβιέται» το ροζέ;

Το ροζέ είναι ένα κρασί για όλες τις ώρες και περιστάσεις. Ένα ποτήρι δροσερό ροζέ ομορφαίνει το μεσημεριανό μας τραπέζι, ενώ είναι εξαιρετική παρέα ένα ζεστό καλοκαιρινό βράδυ στον κήπο ή στην βεράντα. Επίσης, ένα μπουκάλι ροζέ στο ψυγείο μας θα μας βγάλει ασπροπρόσωπους όταν η περίσταση ζητά κόκκινο κρασί, αλλά η καλοκαιρινή ζέστη επιβάλλει το κρασί μας να είναι φρέσκο και δροσερό.

Με τί συνδυάζεται το ροζέ;

Κατά γενική ομολογία, το ροζέ είναι κρασί ιδανικό για να συνοδεύει φαγητό. Το «πάντρεμα» αυτό είναι ιδιαίτερα επιτυχημένο στην περίπτωση της ελληνικής κουζίνας, αφού τα αρώματα του ροζέ συντροφεύουν τέλεια τα μυρωδικά που χρησιμοποιούμε σε αφθονία στα καθημερινά μας πιάτα (ρίγανη, δυόσμος, βασιλικός, θυμάρι, σκόρδο, κρεμμύδι), η οξύτητά του παλεύει με τα λιπαρά του κρέατος και των λαδερών πιάτων για να διατηρεί το στόμα μας φρέσκο και ανάλαφρο, ενώ οι ελάχιστες τανίνες του ροζέ συνδυάζονται τέλεια με τις πρωτεΐνες του κρέατος που –κακά τα ψέμματα- δεν λείπει από το ελληνικό τραπέζι χειμώνα-καλοκαίρι.

 

 Ιδανικοί συνδυασμοί

  •         Με κοτόπουλο (ή άλλο ελαφρύ κρέας)
  •         Με μαγειρευτό ψάρι
  •         Με παραδοσιακά ελληνικά «λαδερά» πιάτα
  •         Με τα περισσότερα πικάντικα πιάτα της κινέζικης και της ινδικής κουζίνας
  •         Με αστακομακαρονάδα και γενικά πιάτα ζυμαρικών με πλούσια κόκκινη σάλτσα
  •         Με αρωματικά τυριά
  •         Μόνο του, σαν ένα ευχάριστο και δροσιστικό απεριτίφ

 

Σας έπεισα; Το ελπίζω. Και με την πρώτη γουλιά, θα δείτε ότι δεν χρειαζόταν καν προσπάθεια. Το απόλυτο οινικό «πασπαρτού», όπως αποκαλούμε συχνά το ροζέ κρασί, δεν πρέπει να ξαναλείψει ποτέ από κανένα σπίτι και τραπέζι!

 

 

Πηγή:

Papageorgopoulos Winery – Οινοποιείο Παπαγεωργόπουλος
Μαλανδρένι Άργους, Αργολίδα