Trends, Κρασί

Ποια είναι τα οφέλη του κρασιού;

Το κρασί, ειδικά το κόκκινο, έχει μελετηθεί εκτενώς εδώ και πολλά χρόνια, με εντυπωσιακά ευρήματα για τα οφέλη του στην καρδιά. Έχει βρεθεί να σχετίζεται με παράταση στο προσδόκιμο ζωής, προστασία από τον καρκίνο και καλύτερη ψυχική υγεία. Δεν είναι μόνο το κόκκινο κρασί που έχει τόσο ευεργετικές ιδιότητες. Οι επιστήμονες αναφέρουν στο Journal of Agricultural & Food Chemistry,  ότι το λευκό κρασί είναι το ίδιο ευεργετικό για την υγεία της καρδιάς, όπως το κόκκινο. Ωστόσο, καθώς οι περισσότερες μελέτες έχουν εστιάσει στο κόκκινο κρασί, το μεγαλύτερο μέρος του περιεχομένου και των αναφορών σε αυτό το άρθρο, αφορά το κόκκινο κρασί.

Ένα σύντομο ιστορικό για το κρασί.

Σύμφωνα με το Cornell University, οι αρχαιολόγοι τοποθετούν χρονικά την καλλιέργεια σταφυλιών και την οινοποιία κάποια στιγμή μεταξύ του 6000 και 4000 π.Χ. στη Μεσοποταμία και στις παράκτιες περιοχές της Κασπίας Θάλασσας. Εκείνη την εποχή, ο κλήρος και η αριστοκρατία είχαν το προνόμιο να απολαμβάνουν το κρασί, ενώ οι αγρότες και κοινοί θνητοί έπιναν μπύρα και νερόμελο.

Ο Jancis Robertson, στο, “The Oxford Companion to Wine, 3rd Edition, έγραψε ότι πάπυροι των αρχαίων αιγυπτίων και γραπτά των Σουμερίων που χρονολογούνται από το 2200 π.Χ., είναι τα παλαιότερα έγγραφα που αναφέρουν το κρασί ως φάρμακο που παρασκεύαζαν οι άνθρωποι. Στην αρχαία Αίγυπτο, το κρασί επίσης είχαν δικαίωμα να γευτούν κυρίως οι βασιλείς  και οι ανώτερες τάξεις.

Όταν η παραγωγή κρασιού έφτασε στην αρχαία Ελλάδα, μπορούσε όλο το φάσμα της κοινωνίας να το γευτεί, και έγινε δημοφιλές θέμα στη λογοτεχνία, τη θρησκεία, την ψυχαγωγία, την ιατρική και τη μυθολογία.

Ο Ιπποκράτης, που συχνά αναφέρεται ως ο “πατέρας της δυτικής ιατρικής, προωθούσε το κρασί ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής. Ισχυρίστηκε επίσης ότι το κρασί ήταν καλό για την απολύμανση των πληγών, καθώς και μία βάση στην οποία θα μπορούσαν να αναμειχθούν τα φάρμακα και να ληφθούν πιο εύκολα από τους ασθενείς. Ο Ιπποκράτης είπε ότι το κρασί πρέπει να χρησιμοποιηθεί για να ανακουφίσει τον πόνο κατά τη διάρκεια του τοκετού, για τα συμπτώματα της διάρροιας, και ακόμα και για το λήθαργο.

Οι αρχαίοι Ρωμαίοι πήραν παραφυάδες αμπελιών από την Ελλάδα πίσω στη Ρώμη. Τα κέντρα της αμπελουργίας, από εκεί σύντομα εμφανίστηκαν σε όλη την νότια Ευρώπη, στη Γερμανία και στη συνέχεια σε όλη την Νότια Ευρώπη.

Στην Αγία Γραφή, στην πρώτη επιστολή του προς τον Τιμόθεο, ο Απόστολος Παύλος συνέστησε τη πόση κρασιού κάθε τόσο για καλύτερη χώνεψη.

Ο Persian Avicenna τον 11ο αιώνα μ.Χ. αναγνώρισε ότι το κρασί βοηθάει την πέψη, αλλά το συνιστούσε μόνο ως απολυμαντικό, στις πληγές, καθώς οι ισλαμικοί νόμοι απαγορεύουν την κατανάλωση αλκοόλ.

Κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα, οι Καθολικοί Μοναχοί χρησιμοποιούσαν το κρασί για ένα ευρύ φάσμα θεραπειών.

Το κρασί τόσο συνδεδεμένο με την ιατρική, ενώ στο πρώτο βιβλίο για το κρασί, ο Arnaldus de Villa Nova (1235-1311 μ.Χ.), ένας γιατρός, έγραψε εκτενώς για τα οφέλη του κρασιού για τη θεραπεία πολλών ασθενειών και καταστάσεων, συμπεριλαμβανομένων των προβλημάτων στη ρινική κοιλότητα και της άνοιας.

Το κρασί ήταν δημοφιλές σε όλη την ιστορία, επειδή το ασφαλές πόσιμο νερό ήταν δυσεύρετο. Σε πολλές πλούσιες χώρες που σήμερα έχουν το ασφαλές πόσιμο νερό ως δεδομένο, το κρασί είχε χρησιμοποιηθεί είτε ως εναλλακτική ή για τον καθαρισμό του νερού μέχρι και τις αρχές του 20ου αιώνα. Κατά τη διάρκεια της επιδημίας από χολέρα το 1892 στο Αμβούργο της Γερμανίας, το κρασί χρησιμοποιήθηκε για την αποστείρωση του νερού.

Το 1800 και στις αρχές του εικοστού αιώνα, παρατηρήθηκε μια ταχεία εξάπλωση του κινήματος για την εγκράτεια. Το κίνημα για την εγκράτεια, σύμφωνα με το Wikipedia, ¨είναι ένα κοινωνικό κίνημα που προέτρεπε τη μείωση ή την απαγόρευση της χρήσης αλκοολούχων ποτών¨. Τα ιατρικά ιδρύματα άρχισαν να αναγνωρίζουν τον αλκοολισμό ως μία σοβαρή νόσο.

Οι επιβλαβείς συνέπειες του αλκοόλ είχαν αναφερθεί πολύ πιο παλιά στην ιστορία. Στο Ισλάμ, το Κοράνι (Κοράνι) απαγόρευσε την κατανάλωση αλκοόλ μέσα από πολλούς ξεχωριστούς στίχους, σε διαφορετικές χρονικές στιγμές. Ο Benjamin Rush (1745-1813), ένας από τους υπογράφοντες της διακήρυξης της Ανεξαρτησίας των Ηνωμένων Πολιτειών, είπε: ¨Τα όσο έχω παρατηρήσει, μου επιτρέπουν να πω, ότι τα άτομα που έχουν εθιστεί σε αυτά (αλκοολούχα ποτά), θα πρέπει να απέχουν από αυτά απότομα και καθολικά¨. Θα πρέπει να αναγράφεται πάνω σε κάθε μπουκάλι αλκοολούχου ποτού, που βρίσκεται στο σπίτι ενός ατόμου που νοσεί,  και το οποίο επιθυμεί να θεραπευτεί από τις καταχρήσεις αυτές, απαγορεύεται η πόση, μην αγγίζεται.

Ποιά είναι η μέτρια κατανάλωση κρασιού;

Η ¨μέτρια¨ κατανάλωση κρασιού λέγεται ότι είναι καλή για την υγεία. Αλλά ποιά είναι η ¨μέτρια¨ κατανάλωση κρασιού; Πόσο κρασί μπορείτε να πιείτε σε μία φορά, πριν τα οφέλη για την υγεία μετατραπούν σε κινδύνους, που εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες, όπως το  βάρος, την ηλικία του ατόμου, το φύλο, τη διάπλαση του σώματος και τη γενική κατάσταση της υγείας, καθώς και κατά πόσον αυτό καταναλώνεται μαζί με το φαγητό ή με άδειο στομάχι.

Οι γυναίκες απορροφούν το αλκοόλ πιο γρήγορα από ό, τι οι άνδρες, λόγω της χαμηλότερης περιεκτικότητας νερού στο σώμα τους και τα διαφορετικά επίπεδα των ενζύμων στο στομάχι. Ως εκ τούτου, η μέτρια κατανάλωση κρασιού θα είναι μικρότερη για τις γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες.

Σύμφωνα με τις Dietary Guidelines for Americans 2010, που δημοσιεύθηκαν από το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ, ¨Αν γίνεται κατανάλωση οινοπνεύματος, θα πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο – έως ένα ποτό την ημέρα για τις γυναίκες και δύο ποτά την ημέρα για τους άντρες¨.

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας, στο Ηνωμένο Βασίλειο, συστήνει ότι οι άνδρες δεν πρέπει να πίνουν συστηματικά περισσότερο από 3-4 μερίδες αλκοόλ την ημέρα. Οι γυναίκες δεν πρέπει να πίνουν συστηματικά περισσότερο από 2-3 μερίδες την ημέρα. Μία μερίδα ισούται με 10ml ή 8 γρ καθαρής αλκοόλης. Ένα 250ml (μεγάλο) ποτήρι 12% κόκκινο κρασί  αντιστοιχεί σε περίπου 3 μερίδες αλκοόλ. Ένα 175ml (μέτριο) ποτήρι αντιστοιχεί σε 2 μερίδες.

Όλα τα οφέλη για την υγεία που συνδέονται με την κατανάλωση κρασιού που αναφέρονται παρακάτω ισχύουν μόνο για την μέτρια κατανάλωση!

Ποια είναι τα οφέλη από την μέτρια οινοποσία;

Μείωση του κινδύνου για κατάθλιψη.

Μια ομάδα από διάφορα πανεπιστήμια στην Ισπανία ανέφερε στο περιοδικό BMC Medicine ότι το κρασί μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για κατάθλιψη.

Οι ερευνητές συνέλεξαν στοιχεία για 2.683 άνδρες και 2.822 γυναίκες ηλικίας 55 – 80 ετών για μια περίοδο επτά ετών. Οι συμμετέχοντες έπρεπε να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο συχνότητας κατανάλωσης τροφίμων κάθε χρόνο, η οποία περιελάμβανε στοιχεία σχετικά με την κατανάλωση αλκοόλ, καθώς και την ψυχική τους υγεία.

Οι συγγραφείς διαπίστωσαν ότι οι άνδρες και οι γυναίκες που έπιναν δύο έως επτά ποτήρια κρασί την εβδομάδα είχαν λιγότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με κατάθλιψη.

Ακόμα και μετά τη στάθμιση παραγόντων του τρόπου ζωής που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα ευρήματά τους, ο σημαντικά χαμηλότερος κίνδυνος εμφάνισης κατάθλιψης παρέμενε.

Πρόληψη κατά του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Leicester, UK, ανέφεραν στο 2ο International Scientific Conference on Resveratrol and Health, ότι η συχνή και μέτρια κατανάλωση κόκκινου κρασιού μπορεί να μειώσει το ποσοστό των όγκων του παχέος εντέρου κατά 50%.

Πηγή : e-cardio.gr

Papageorgopoulos Winery – Οινοποιείο Παπαγεωργόπουλος
Μαλανδρένι Άργους, Αργολίδα